Zkuste si vypěstovat bohatou úrodu zeleniny novým, revolučním způsobem! Nebude to trvat dlouho a na talíři vám přistanou rostlinky, které budou od těch dospělých k nepoznání. Bude se totiž jednat o jejich semenáčky, které ovšem netratí nic z chuti ani výživových hodnot dospělých rostlin.
Ba naopak, prostřednictvím mladých výhonků rostlin vaše tělo získá ty nejdůležitější látky, a přitom nepřijme žádné škodliviny. Je to dáno tím, že rostliny jsou tak mladé, že je za svůj krátký život nestihly ze svého okolí vstřebat. Takže pokud sami nezkazíte svou úrodu tím, že byste sáhli po mořených semenech anebo zdravotně závadné nádobě na pěstování, dostanete to nejlepší z přírody pro vaše zdraví – pořádnou porci živin v podobě minerálů, vitamínů i enzymů.
Navíc, nejde pouze o výživovou hodnotu, ale také o chuť. Ne nadarmo se říká, že jíme očima. A je to pravda. I z tohoto hlediska vám výhonky přijdou vhod. Jistě vás osloví jejich svěží zelená anebo klidně i červená barva, přijdete na chuť jejich křupavosti a šťavnatosti, a ještě navíc se vám nabízí pestrá paleta chutí, ze kterých můžete volit.
Rozhodně máte z čeho vybírat! V současnosti najdete v nabídce specializovaných prodejen desítky druhů semen, které jsou k takovému pěstování ideální. A když už do obchodu s vybavením vyrazíte, pořiďte si tam i speciální sklenici anebo misku na klíčení – přijdou vám vhod!
Postup je jednoduchý – prostě vložte semínka do nádoby, zalijte je vodou a nechte stát, dokud pořádně nenabobtnají. Konkrétní čas závisí na druhu rostliny, ale když je tak necháte přes noc, neuděláte chybu. Poté namáčení ukončete, vodu slijte a semena nadále pouze udržujte vlhká pravidelným proléváním čerstvou vodou. Jejich povrch by neměl oschnout! Za pár dní se objeví první klíčky, a jakmile dosáhnou potřebné velikosti, můžete sklízet!
V kuchyni si s nimi jistě poradíte jak v rámci teplé, tak i studené kuchyně!